ETELÄNMATKAILU
Etelänmatkailun juuret löytyvät kylpylä -ja merenrantalomailusta. 1700- luvulla matkailu alkoi kylpylöistä, kun rikas englantilainen aatelisto matkasi sisämaahan erilaisiin kylpylöihin toivoen fyysistä terveyttä. Kylpylät houkuttelivat vieraita myös erilaisilla huvituksilla ja sosiaalisilla yhteyksillä.
Kylpylöiden kulta- aikaa oli 1800 -luku, silloin kylpyläkaupungeista
kehittyi vähitellen seurapiirien huvittelupaikkoja, joissa järjestettiin tanssiaisia, konsertteja, teattereita ja kasinoita. 1800 -luvun puolivälissä terveysaatteen innoittamana huomattiin, että merivesi oli vaihtoehto mineraalivedelle. Kun merivesi tuli suosituksi, varakkaat ihmiset alkoivat hakeutua Välimeren, Pohjanmeren ja Itämeren rannoille. Kun kylpylät eivät pystyneet vastaanottamaan kaikkia halukkaita, merelle matkailu vain kasvoi kasvamistaan. Rantakohteet tarjosivat rajattomat mahdollisuudet suurille vierailijamäärille ja tämän lisäksi ne olivat melko edullisia. Nopea urbanisoituminen ja teollisuustyöväestön elintason nousu tekivät mahdolliseksi myös alempien yhteiskuntaluokkien lomailun. Suosittuja merenranta kohteita oli mm. Ranskan Riviera ja Monte Carlo, Italiassa Lindo, Rimini ja Pescara.
1900 -luvulla etelänmatkailusta tuli buumi, koska rusketusmuoti levisi Amerikasta Eurooppaan. Coco Chanel lanseerasi rusketusmuodin toisen maailmansodan jälkeen, jota seurasivat filmitähdet ja sitä myöten myös tavalliset ihmiset. Toisen maailmansodan yksi merkittävimmistä turismin kasvuun vaikuttavista syistä oli ihmisten halu ottaa aurinkoa.
Turismi kasvoi nopeasti ja haittojakin alkoi näkymään. Suuria haittavaikutuksia saattoi nähdä erityisesti Kyproksen alueella, koska nopean turismin myötä hotelleja rakennettii paljon erityisesti rantojen läheisyyteen, mikä johti siihen, että rannat rakennettiin täyteen. Kaupungit kasvoivat kymmenenvuoden aikana yli kolminkertaisiksi.Maan hinta nousi ja tontit maksoivat saman verran kuin Euroopan kelleimmissa kaupungeissa. Myös vesi alkoi saastua hotellien ja muiden rakennuksien jätevesipäästöjen vuoksi. Turismin myötä myös melusaaste alkoi vallata saarta, kun kyn satojen discojen ja yökerhojen musiikit pauhasivatmyöhään yöhön ja kun paikalliset ja tuhannet turistit kiersivät moottoripyörillä ympäri maata. Tämä näkyi myös monessa muussa kohteessa.
Alettiin tajuta, että talous oli vääristynyt, koska turismi ei enää palvellut maata vaan maa turismia. Niinpä turismia alettiin hillitä esimerkiksi hotellirakentamista rajoittamalla. Uuden matkailupolitiikan tuli kasvaa sopusoinnussa ympäristön ja talouden kanssa.
Suomen ensimmäinen matkatoimisto, joka perustettiin vuonna 1909 oli Suomen Matkatoimisto Oy, jonka nykyään Finnair omistaa.
KALEVI KEIHÄNEN
Kalevi keihänen perusti vuonna 1972 oman lentoyhtiön Spearairin.
Sen kalustoon kuului kaksi suihkukonetta, joista toisen hän nimesi Härmän Jätkäksi ja toisen Härmän Mimmiksi.
Spearair tuli tunnetuksi omasta alkoholijuomasta (“Kihniön Kipakka”) ja spearair mainosti, että se oli ainoa lentoyhtiö, jonka lennoilla myytiin pontikkaa, vaikkakin myöhemmin juoma paljastui mallorcalaiseksi vodkantyyliseksi juomaksi, johon kehänen oli liimannut omat suomalaiset etiketit. Keihäsmatkojen mainonnassa alkoholia käytettiin usein houkuttimena ja yhtiö lupasi matkan sujuvan nopeammin juodessa. Mainoksissa myös luvattiin, että Keihäsmatkoilla ei koskaan tarvinnut olla yksin.
Keihäsen merkitys suomalaisten etelänmatkailun historiassa on suuri, koska hän sai myös maalaiset, työväestöön kuuluvat, alemmat toimihenkilöt ja eläkeläiset osallistumaan aikaisempaa enemmän seuramatkoille.
Niin sanotut seiväsmatkat kuuluivat 1960 -luvun lopun ja 1970 -luvun alun suomalaisten etelänmatkailuun. Seiväsmatkoilla tarkoitettiin matkoja , joilla tärkeintä ei ollut kohdemaa ja sen kulttuuri vaan se, että tarjolla oli halpaa alkoholia ja mahdollisuus juhlia aamusta iltaan. Suosituin seiväsmatkakohde oli Espanja.
Keihänen joutui vaikeuksiin vuoden 1973 öljykriisin ja liian suurien sijoitusten vuoksi.
Keihäsmatkat teki konkurssihakemusen toukokuussa vuonna 1974 ja myös lentoyhtiö joutui lopettamaan toimintansa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti