Teollisuus Japanin menestyksen taustalla
Taustaa
Japani oli ollut 1600-luvun alusta lähtien eristäytynyt muusta maailmasta Shimabara-kapinan seurauksena, jossa kristityt ja maanviljelijät nousivat kapinaan vainon seurauksena. Kapinan seurauksena alkoi Sakoku vuonna 1635, yli 200 vuotta kestänyt eristäytyminen, joka loppui vuonna 1853, kun neljä yhdysvaltalaista sotalaivaa purjehti Yokohaman lahteen pakottaen Japanin allekirjoittamaan Kanagawa-sopimuksen. Tämä sopimus avasi Shimodan ja Hakodaten satamat kaupalle. Kanagawaa seurasi Harrisin sopimus vuonna 1858, joka avasi Edon, Kōben, Nagasakin, Niigatan ja Jokohaman satamat ulkomaankaupalle. Nämä sopimukset solmittiin Bakumatsu-jakson aikana 1853-1867, joka johti Tokugawa-shogunaten yli 200-vuotisen vallan loppumiseen ja keisarin valtaan palauttamiseen.
Japanissa vuoden 1868 Meiji-restauraatio teki maasta länsimaistyyppisen valtion, ja aloitti teollistumisen ja militarismin. Japani laajensi maa-alueitaan ottamalla haltuunsa Korean 1894 jaMantšurian 1905 Venäjälle aiheuttamansa tappion jälkeen. Ennen toista maailmansotaa Japani oli brutaalilla valloituspolitiikalla saanut haltuunsa laajoja osia Itä-Aasiasta, mutta sen mahti romahti sodan seurauksena. 1900-luvun alkupuoliskolla Japani oli aktiivisimmin imperialismia harjoittanut valtio.
Ensimmäinen ja toinen maailmansota
Japani osallistui ensimmäiseen maailmansotaan ja oli voittaneiden ympärysvaltojen puolella. Tämä mahdollisti Japanin vaikutuksen leviämisen ja uusien maa-alueiden valloittamisen.Vuonna 1923 Suuri Kantōn maanjäristys tuhosi merkittävän osion Tokiosta, ja 1920-luvun lopulla Japani ajautui taloudelliseen lamaan. Talousvaikeudet lisäsivät ekspansionistisen militarismin suosiota ja johtivat 1930-luvulla vallan siirtymiseen armeijalle.
Kesällä 1937 toisen Kiinan-Japanin sodan puhjettua Japanin joukot alkoivat edetä yhä syvemmälle Kiinaan.Indokiinan miehitys vuonna 1940 avasi tien etenemiselle kauemmas Kaakkois-Aasiaan.Japani liittyi akselivaltoihin vuonna 1941.
Toisen maailmansodan jälkeen Japani turvasi omat kotimarkkinansa tuonnilta
suojatulleilla ja nousi parissakymmenessä vuodessa maailman johtavien teollisuusvaltojen joukkoon. Kasvua auttoivat useat tekijät: sodan jälkeen maan teollisuus oli lähes tuhoutunut, joten Japaniin rakennetut uudet tehtaat olivat nykyaikaisia ja tehokkaampia kuin ulkomailla, maassa oli runsaasti nuorta ja hyvin koulutettua työvoimaa ja valtio tuki talouskasvua aktiivisesti.
Toisen maailmansodan jälkeinen Japani
Japanin talous kasvoi 1960-luvulta 1980-luvulle erittäin nopeasti. 1960-luvulla talous kasvoi noin 10 prosenttia vuodessa, 1970-luvulla 5 prosenttia ja 1980-luvulla 4 prosenttia. Tämän jälkeen talouden kasvu hidastui huomattavasti ja 1990-luvulla Japani ajautuikin syvään ja pitkäkestoiseen lamaan. Japanilla on nimellisellä bruttokansantuotteella mitattuna maailman kolmanneksi suurin talous. Maalla on erittäin vähän omia luonnonvaroja ja sen teollisuus perustuukin työvoiman korkeaan koulutukseen ja työmoraaliin sekä jatkuvaan ja pitkälle kehittyneeseen tutkimukseen ja tuotekehittelyyn, jonka tunnetuimpia tuloksia ovat puolijohteet, televisiot, tietokoneet, kamerat, optiset kuidut sekä teollisuusrobotit.
Japanin talouden erikoispiirteitä ovat perinteisesti olleet valmistajien, tavarantoimittajien, jakelijoiden ja pankkien tiivis yhteistyö keiretsu-nimisissä ryhmittymissä sekä takuu elinikäisestä työpaikasta.
Vaikka vain noin 15 prosenttia Japanin pinta-alasta sopii maanviljelyyn, maatalouden sadot pinta-alayksikköä kohden kuuluvat maailman suurimpiin.Riisin osalta Japani on pääosin omavarainen, mutta maa joutuu tuomaan yli puolet tarvitsemastaan ruoasta ulkomailta. Japanilla on yksi maailman suurimmista kalastuslaivastoista, jonka saamat saaliit muodostavat yhteensä 15 prosenttia maailman kokonaissaaliista. Japanin liikenneinfrastruktuuri on myös pitkälle kehittynyt: Japanissa on koko maan kattava päällystetty tieverkko, hyvin kattava rautatieverkko ja 176 lentokenttää.
Japanin tärkeimmät vientikumppanit ovat Kiina ja Yhdysvallat. Koska Japanilla on rajalliset luonnonvarat, täytyy ulkomailta tuoda paljon raaka-aineitä. Tärkeimmät tuontikumppanit ovat myös Kiina ja Yhdysvallat.
Japani on yksi maailman johtavista valtioista tieteellisen tutkimuksen, teknologian, konetekniikan ja lääketieteellisen tutkimuksen aloilla. Lähes puolet maailman teollisuusroboteista on käytössä Japanissa ja maan teollisuus onkin maailman automatisoiduin.
humpuukia
VastaaPoista