sunnuntai 1. huhtikuuta 2012

Suomalaisen ruuan histotoria

Suomalaisten ruokailutottumukset ovat muuttuneet 1950-luvulta nopeampaan ruokailuun, koska molemmat vanhemmat käyvät yleensä töissä ja ei ole aikaa tehdä ruokia alusta asti. Ulkomailta on tullut pikaruokaravintoloita helpottamaan suomalaisten arkea, mm. kansankielellä mäkkäri on tälläinen.  Myöskin uudet elektroniikka laitteet ovat mullistaneen ruokailua kuten mikro ja jääkaappi.  

Sota-aika: 1940-luvulla talvisodan aikaan Suomessa oli ruokapula.  Ruokaa säännösteltiin esimerkiksi  ostokortilla johon merkittiin kuinka paljon saa ostaa tuotetta. Tuohon aikaan myös mustapörssi kukoisti jossa myytiin elintarvikkeita pimeästi. Ihmiset saivat silloin ravintonsa muunmuassa juureksista, perunasta ja kaalista. Pula-aikana maaseudulla yleensä syötiin paremmin, kuin kaupungissa, koska heillä oli ruokaa omasta takaa. Pula-ajan jälkeen ruokakulttuurin muutos on ollut nopea.

1950-Luku: 1950-luvulla talvisodan jälkeen, suomessa päästiin irti ruoan säännöstelystä. Silloin myös sokerin, lihan ja maitotaloustuotteiden kulutus kasvoi. 1952 Suomeen tuli uusi juoma, Coca-Cola. Sähköliesi alkoi yleistyä ja helpotti ruuan laittoa. Työläisten elintaso nousi, kun aamupalalle sai ostettua makkaraa ja juustoa.

1960-Luku: Suomi vaurastui ja se näkyi kansalaisten ruokapöydässä. Koska sokeri ja rasva oli kaikkien saatavilla, niin se alkoi näkyä ihmisissä liikalihavuutena. Silloin myös muodostui ihanne laihasta ja atleettisesta vartalosta.

1970-Luku: Ruokakulttuuri alkoi siirtymään valmiiseen ruokaan ja 1970-luvulla esim. leipää sai jo kaupasta. Rasvattoma ja vähä rasvattomat tuotteet tulivat kauppojen hyllyille silloin ja kasvisten ja hedelmien syönti kasvoi. myös makumieltymykset alkoivat muuttua suolaisesta makeaksi. Jolloin sokerin kulutus nousi ja parhaimpina aikoina kulutus oli noin 45 kilogrammaa henkeä kohti vuodessa.



1990-Luku: 1990-luvulla Suomessa oli lama ja sen myötä makeisia syötiin enemmän koska ihmisillä ei ollut varaa suurempaan huviin, kuten ulkomaanmatkoihin.  Opiskelijat, työttömät ja lomautetut saattoivat myös elää nälissään koska heillä ei ollut varaa ostaa ruokaa.

2000-luku:
 Kasvissyöjien lukumäärä on kasvussa erityisesti nuorten ja naisten keskuudessa viimeisen 10 vuoden aikana. Maitotuotteista suosituimpia ovat nykyisin jogurtit ja juustot. Valmisruokia ostetaan yhä vain enemmän koska useimmat ihmiset eivät jaksa raskaan työpäivän jälkeen alkaa tekemään ruokaa.

1 kommentti:

  1. Playtech launches in Malta - JTM Hub
    JTM 양산 출장샵 Group, the global 양산 출장마사지 leader in online gaming and the 포천 출장안마 provider of solutions to gaming 양주 출장안마 operators worldwide, said: 전라남도 출장안마 “With JTM

    VastaaPoista