Holokausti
Holokaustiksi kutsutaan Saksan kansallissosialistien suorittamaa etnisten, uskonnollisten ja muiden vähemmistöryhmien kansanmurhaa 1930-luvun lopusta 1940-luvun alkuun. Tämän toiminnan takana on Adolf Hitlerin hallitus, joka johti tämän joukkotuhon kulkua hyvin systemaattisesti ja mukana oli myös Saksan liittolaisia, osa haluten yhteistyötä ja osa vasten tahtoa mukaan vedettyinä. Ylivoimaisesti suurin kansanmurhan kohderyhmä oli juutalaiset, ja holokaustin aikana kuolikin noin kaksi kolmannesta Euroopan juutalaisväestöstä eli 5 – 7 miljoonaa henkeä. Muita natsien ideologiaa vastaan olivat romanit, afrikkalaiset ja slaavit rasistisista syistä sekä homoseksuaalit. Sanan holokausti etymologia johtaa kreikan kieleen, jossa se tarkoittaa kokonaan (holos) poltettua (kaustos) uhria jumalalle. 1800-luvulta lähtien sanaa on käytetty lähinnä suuronnettomuuksien ja katastrofien yhteydessä, mutta 1970-luvulla sana vakiintui sen nykyiseen tiettyyn merkitykseen.
Holokaustin takana oli idea kehittää niin sanottu puhdas rotu, arjalaiset, ja tuhota muut rodut siinä järjestyksessä, mikä on kauimpana arjalaisista. Tämä perustuu siihen, että joidenkin mukaan moni suurista keksinnöistä oli arjalaisten tekemiä ja että he olisivat olleet muita älykkäämpiä. Ajateltiin, että juutalaiset olisivat olleet geeniperimältään liian kaukana arjalaisista ja niitä alettiin tuhota massatuotannon omaisesti. Missään tutkimuksessa ei kuitenkaan ole todistettu, että arjalaiset olisivat muita kyvykkäämpiä tekemään tieteellisiä edistyksiä. Sen sijaan juutalaiset ovat yleisesti ottaen tunnettuja korkeasta koulutuksestaan ja tieteellisistä, taloudellisista ja taiteellisista saavutuksistaan. He ovat kauan johtaneet pankkimaailmaa ja heille on myönnetty huomattava määrä Nobel-palkintoja.
Natsien suosiman rotuopin tarkoituksena oli mahdollistaa arjalaisen rodun kasvu mahdollisimman hyvin, joten homoseksuaalit tuomittiin, koska he eivät pystyneet tuottaman jälkeläisiä. Homoseksuaalien tuomio koski lähinnä miehiä ja homoseksuaaliset naiset leimattiin vain ”epäsosiaalisiksi” ja suurin osa heistä välttyi keskitysleireiltä.
Holokaustin aikana erityisesti juutalaiset, mutta myös muut vähemmistöt, kokivat kamalia asioita. Natsit perustivat vuodesta 1933 alkaen keskitys- ja työleirejä ympäri Eurooppaa, jonne vietiin kiinni saaneita juutalaisia ja muita vähemmistön edustajia. Toisen maailman sodan puhjettua keskitys- ja työleireille vietiin myös saksalaisten sotavankeja tuhottavaksi.
Vuonna 1938 natsit järjestivät väkivallan aallon juutalaisia kohtaan kristalliyössä. He tuhosivat juutalaisten perustamia yritystiloja ja kauppoja rikkomalla niiden ikkunoita. Tapahtuma sai alkunsa vom Rathin kuoleman johdosta, kun Hitler sai kuulla siitä. Tapahtuman jälkeen saksalaiset yrittivät vierittää syyn juutalaisten niskoille, sillä he saivat korvausvaatimuksen rikotuista laseista.
Natsit perustivat myös ghettoja useisiin kaupunkeihin. Suurimpaan ghettoon suljettiin samanaikaisesti jopa 380 000 juutalaista ja romania. Ghettojen olot olivat hyvin kurjia, sillä ghettojen alueet eivät olleet tarpeeksi suuria näin suurelle ihmisjoukolle ja he joutuivat elämään hyvin ahtaasti. Kesällä vuonna 1942 määrättiin juutalaiset vietäväksi kuolemanleireille ja muutaman kuukauden aikana n. 300 000 ihmistä pakkokuljetettiin pois ghetosta kuolemaan.
Vammaisille ihmisille järjestettiin myös Aktion T4-järjestö, jonka tarkoituksena oli tappaa kaikki saksalaiset vammaiset ihmiset. Vammaisiin ihmisiin luettiin mm. psyykkisesti sairaat, epileptikot, sokeat, kuurot ja henkisesti jälkeenjääneet ihmiset. Heidät lukittiin sairaaloihin ja tapettiin vasten tahtoaan siellä. Omaisille sanottiin, että potilaalle tehtiin eutanasia eli annettiin armokuolema.
Kaikki nämä kauheudet mahdollisti kansallissosialistinen hallitus, jota Adolf Hitler johti. Hitler oli hyvin systemaattinen ja karismaattinen johtaja, joka juoni vallan itselleen. Hänen valtansa ja politiikkansa perustuivat rasismiin, antisemitismiin, totalitarismiin ja nationalismiin. Hitler sai paljon kannatusta, koska hän nosti nöyryytetyt saksalaiset ensimmäisen maailmansodan talouskriisistä mitätöimällä Versailles’n rauhansopimuksen ja sitä seuranneella asevarustelulla. Hitler ajatteli, että juutalaiset ovat kaiken pahan alku ja juuri ja Euroopassa ei tulisi olla yhtään juutalaista ja johti saksalaiset syrjimään heitä. Lopulta juutalaisilta katosi Saksassa ihmisarvo ja heitä murhattiin järjestelmällisesti Hitlerin johdosta.
HOLOKAUSTIN TEOLLISUUS
Natisit tappoivat juutalaisia holokaustin aikana niin määrätietoisesti, että tapaa voisi kutsua jopa teollisuusmaiseksi. Esimerkiksi Treblinkan tuhoamisleirillä kaasukammiot käynnistettiin tarkalleen kello kahdeksan aamulla ja päivässä tapettiin aikataulutetusti tasan 12 000 juutalaista.
Vuoden 1942 helmikuun ja elokuun välillä, eli holokaustin kiivaimman vaiheen aikana tapettiin päivittäin 30 000 juutalaista.
KESKITYSLEIRIT
Sanalla ”keskitysleiri” tarkoitetaan paikkaa, jonne siviilejä, joiden kontakteja ja liikkuvuutta halutaan rajoittaa, kootaan. Natsit käyttivät keskitysleirejä erityisesti ei-toivottujen kansalaisten ja poliittisten vankien säilömiseen. He perustivat ensimmäisen keskitysleirin vuonna 1933, mutta vuoteen 1939 mennessä oli perustettu jo kuusi keskitysleiriä. Keskitysleirit perustettiin yleensä lähelle rautatieyhteyksiä, jolloin vankeja oli helpompi kuljettaa leireille. Keskitysleirit perustettiin usein myös natsien halveksimien kansalaisten asuinpaikkojen läheisyyteen, jolloin heidän oli helpompi hankkiutua eroon näistä kansalaisista. Toisen maailmansodan alkaessa keskitysleirejä alettiin käyttää yhä enemmän juutalaisten ja poliittisten vankien säilömiseen ja erityisesti tuhoamiseen. Keskitysleirille tullessaan vangit joko tapettiin välittömästi tai heidät laitettiin tekemään pakkotyötä. Kuitenkin myös pakkotyön teetättämisen tavoitteena oli vankien surmaaminen, mutta ennen surmaamista heidän työnteostaan haluttiin saada hyötyä esimerkiksi Saksan sotateollisuudelle.
TUHOAMISLEIRIT
Tuhoamisleirien tarkoituksena oli ei-toivottujen kansalaisten tuhoaminen. Useimmiten tappaminen suoritettiin kaasukammioissa, joita esimerkiksi suurimmalla tuhoamisleirillä,
Auswitch ll- Birkenaulla oli kaksi kappaletta. Auswitch II-Birkenaulla, joka oli tuhoamisleiri Auswitchin keskitysleirin yhteydessä, oli noin 100 000 vankia, joten monet vangit kuolivat olosuhteiden kelvottomuuteen, kuten esimerkiksi nälkään, tauteihin tai janoon. Taudit levisivät nopeasti, sillä Birkenaussa oli vain 300 parakkia, joten yhdessä parakissa saattoi olla jopa 1000 vankia. Tuhoamisleireille saapuessaan vangit tarkastettiin välittömästi, ja ne, joista ei ollut hyötyä esimerkiksi työnteossa, kuten lapset ja vanhukset, lähetettiin kaasukammioon. Työkyvylliset ihmiset taas laitettiin pakkotyöhön. Tämäkin kertoo siitä, kuinka ”teollistunutta” keskitysleirien toiminta oli.