torstai 15. maaliskuuta 2012

Television historia

Televisio on kehitetty eteenpäin radiosta. Ensimmäisen elektromekaanisen laitteen, jolla sähköinen signaali voitiin näyttää kuvana kehitti skotlantilainen sähköinsinööri John Logie Baird vuonna 1926. Tämä laite ei kuitenkaan ollut mikään kovin tarkka tai hyvä. Paremman ja laadukkaamman tv-järjestelmän kehitti venäläinen keksijä Léon Theremin  vain vuotta myöhemmin, vuonna 1927.
Kansallissosialistisessa Saksassa eli natsi-Saksassa televisiolähetyksiä oli kokeiltu jo vuodesta 1929 asti äänettömänä ja vuonna 1934 ensimmäiset televisiolähetykset aloitettiinkin mustavalkoisina.
Werner Flechsig kehitti vuonna 1938 väri-tv:n, joka toimi maskijärjestelmällä. Tänäkin päivänä useimmat kuvaputkiväritelevisiot joita käytämme ja katsomme päivittäin toimivat samalla tavalla.  Kuitenkin John Logie Baird sai vuonna 1944 (toisen maailmansodan aikana) toimimaan ensimmäisen kokonaan sähköisen television.
Suomessa televisiolähetykset alkoivat tulemaan säännöllisesti vuonna 1957, vaikka televisio tulikin Suomeen jo 1950-luvulla. Ensimmäinen tv-lähetys oli kuitenkin jo vuonna 1955. Jokaisessa suomalaiskodissa on ollut 1970-luvulta lähtien ainakin yksi televisiovastaanotin.

Nykyään Suomessa on sekä julkisia kanavia (Yle TV1, Yle TV2, Yle Teema, Yle Fem) että kaupallisia kanavia (MTV3, Sub, Nelonen, Liv, SuomiTV, JIM, The Voice, TV Viisi). Näiltä kanavilta tulee paljon ohjelmia kuten TV-sarjoja, ajankohtaisohjelmia, uutisia, urheilulähetyksiä, dokumentteja ja elokuvia. Näillä kanavilla näytetään myös paljon mainoksia mainoskatkoilla, jotka kestävät neljästä viiteen minuuttia. Mainokset alkoivat tulla televisiosta vuonna 1941.
    photo
    Televisio vuodelta 1960
    Television näytöt ovat kehittyneet myös paljon LCD, plasma ja kuvaputki ovat yleisimpiä näyttömalleja. Myös kuvan laatu on kehittynyt. Uuden teräväpiirtotelevision (HDTV) ansiosta kuva on tarkempi ja laadukkaampi ja ääni on parempi. Uusinta uutta on nyt myös 3D-televisio, joka pystyy näyttämään kuvaa joka luo ihmisen aivoille käsityksen kolmiulotteisesta kuvasta. Kolmiulotteisuus tarvitsee toimiakseen aktiivisuljinlasit, kolmiulotteisuutta tukevan blu-ray soittimen ja 3D-tahdistuslähettimen. 3D-televisio tuli Suomessa myyntiin kesällä 2010.
    Nykyään miljoonat ihmiset katselevat televisiota päivittäin. Vuonna 2009 ihmiset katsoivat televisiota lähes kolme tuntia päivässä. Samana vuonna joka viidenteen talouteen hankittiin uusi televisio. Eniten televisiota vuonna 2009 katsoivat yli 65 vuotiaat ihmiset. Tämähän nyt on tietysti ymmärrettävää, sillä he ovat eläkkeellä eikä tekemistä varmaankaan ole paljoa. Katsotuin ohjelma oli Itsenäisyyspäivän vastaanotto, jota seurasi peräti 2,2 miljoonaa ihmistä. Muita suosittuja ohjelmia olivat Salatut Elämät, Amazing Race ja TV uutiset, joilla kaikilla oli yli miljoona katsojaa. Tutkijat ovat nyt saaneet selville, että television katseleminen saattaa lyhentää elinikää. Yli 60 vuotiaat ihmiset, jotka katsovat paljon televisiota kuolevat muita aikaisemmin.

    Ei kommentteja:

    Lähetä kommentti